CSG vill uppmärksamma en medarbetare som med ett stort hjärta och engagemang hjälper hemlösa i Sthlm

08 Mar 2017

Jeanette Höglund, ordningsvakt i tunnelbanan på CSG, ser dem vi andra inte vill se. När vi skyndar förbi på tunnelbanan stannar hon och frågar hur det är.

Jeanette berättar:

– Jag har jobbat som ordningsvakt i tunnelbanan i många år. Jag har sett mycket och lärt mig att stänga av känslorna när jag är på jobbet. Men på senare år har det blivit fler äldre personer som är hemlösa, som inte har drog- eller alkoholproblem, utan som helt enkelt har det väldigt tufft ekonomiskt och ingenstans att bo, säger Jeanette.

Hösten 2016 kom hon till en vändpunkt och insåg att någon behövde hjälpa dessa äldre. Och att någon var hon själv. Det blev startskottet till Vid din sida.

– Jag såg en man i 70-årsåldern nere på blå linjen, han var välklädd och passade inte in i miljön. Han hade blivit av med lägenheten när hans fru gick bort och ville inte vara till last för barn och barnbarn som hade fullt upp med sitt.

Hon utmanade sina vänner på Facebook att skänka kläder och sovsäckar, och fick en enorm respons. Hon uppmärksammades av Expressen, Aftonbladet och TV 4 nyhetsmorgon, och blev utnämnd till Årets stockholmare.

I mars tar hon tjänstledigt från CSG för att satsa allt på att öppna en gård där äldre hemlösa kan få ett mål mat, duscha och umgås.

– Det blir en fristad för de äldre så att timmarna på gatan inte ska vara så långa. Jag har fått några sponsorer, och med hjälp av en välgörenhetsgala på Café Opera 1 maj ska jag kunna driva gården.

Hon är utbildad behandlingsassistent och har jobbat i många år på både härbärge och behandlingshem.

Hennes engagemang smittar alla i hennes omgivning. Till gården har hon även knutit frisör, läkare, fotvård och andra medarbetare som ska vara med och driva gården.

– Det finns så mycket generösa människor. Jag får hjälp med massor av saker och folk ger pengar som täcker matinköp och kläder. Jag har fått så mycket positiv respons så det gör mig stark.

Hon har målet klart för sig: när verksamheten vid boendet i Stockholm har börjat flyta på är målet att öppna gårdar även i Göteborg och Malmö. Allt för att de äldre ska få en trygg och varm plats att vistas på.

Ni kan följa henne på www.viddinsida.nu och om ni vill lämna ett bidrag så går det bra via swish 1236333165.